Płyty gumowe i płyty silikonowe, kolor beżowy i mleczny

Wielu z naszych klientów pyta o specjalistyczne materiały, które bezpiecznie można stosować w kontakcie z żywnością. W branży gum i silikonów wybór wydaje się oczywisty. Gumy NR L oraz silikon w kolorze mlecznym to najlepsza i jedyna alternatywa.

Przy wyborze gum czy silikonów bezwzględnie należy sugerować się tym, aby materiały te spełniany wszystkie wymagane parametry. Każdy klient może otrzymać odpowiedni atest do zakupionego materiału, świadczący o jego dopuszczeniu do kontaktu z żywnością.

Czasami zdarza się, że klienci zasugerują się wyglądem materiału – prawdą jest, że i gumy i silikon do branży spożywczej występuje tylko i wyłącznie w jasnych kolorach, niemniej nawet wtedy należy się upewnić czy posiada odpowiednie atesty.

 

Co wyróżnia jasne gumy i silikon

 

Jednym z czynników świadczącym o obojętności fizjologicznej obu materiałów jest brak intensywnego i przykrego zapachu. Ze względu na wysokie wymagania co do jakości komponentów używanych do produkcji, materiały te nie wydzielają intensywnych zapachów.

Gumy NR L jak i mleczny silikon nie brudzą również powierzchni, na której się znajdują ani położonych na nich przedmiotów. Jest to szczególnie ważne jeśli kładziemy na takie powierzchnie żywność. W tym przypadku nie tyle chodzi o brudzenie, co o pewność, że materiały nie reagują w żaden sposób z leżącą na nich żywnością.

 

Jakie jeszcze atuty posiadają beżowe gumy NR-L i silikony mleczne

 

Właściwości płyt NR – L

Guma ta nie różni się bardzo ogólnymi parametrami od pozostałych płyt gumowych. Wytrzymałość temperaturowa gum beżowych mieści się w granicach od ok. -40 st. C do ok. +70 st. C. Twardość materiału to standardowo 60 ShA. Formaty w jakich się ją produkuje zależą od jej grubości, czyli : 1 mm – 10 mm grubości format 1200 x 10 000 mm, 10 mm – 15 mm grubości format 1200 x 5 000 mm, zaś 20 mm – 40 mm grubości to format 1000 x 1000 mm. Ponadto płyty mogą posiadać tkaninowe wzmocnienia – jedno lub dwa.

 

Co wyróżnia płyty silikonowe mlecznych

Parametry silikonu mlecznego nie różnią się od parametrów silikonu czerwonego – technicznego. Te mleczne mają wysoki wachlarz odporności temperaturowej, czyli od ok. -50 st. C do ok. 200 st. C. Standardowa twardość ok. 60-65 ShA. Dysponujemy grubościami od 0,5 mm do 10 mm. Istnieje możliwość zakupu mniejszych formatów niż standardowa rolka – zapytaj sprzedawcy o taką możliwość.

 

Najczęstsze zastosowanie beżowej gumy i silikonu mlecznego

 

Szeroko pojęta branża spożywcza zgłasza największe zapotrzebowanie na tego typu materiały.

Jest to najczęściej stosowane rozwiązanie na pokrycie blatów stołów, na uszczelnienia, uszczelki, różnego rodzaje podkłady itd. Udogodnieniem dla naszych klientów jest sprzedaż gum i silikonów ciętych na wymiar – jeśli potrzebujecie mniejszych formatów niż standardowe, prosimy o kontakt z naszym działem handlowym. Odpowiemy na pytania jakiej wielkości cięte formaty możemy zaproponować.

Szybki kontakt